Keskiajan kirkkotaide ja -arkkitehtuuri

Arkkitehtuuri:


Romaaninen kirkkoarkkitehtuuri:

Romaaninen tyyli, joka syntyi noin v. 1000-1250 Länsi-Euroopassa, muistutti roomalaisten rakennustaidetta muodoiltaan ja materiaalivalinnoiltaan. Sille on ominaista pyöreämuotoiset holvikaaret, paksut seinät, pienet ikkunat ja kirkkosalin keskilaivan tynnyriholvi, ja puurakenteet korvattiin kivellä. Kirkot ovat koruttomia, mutta niissä on koristeellisia yksityiskohtia, sekä veistokset ovat symbolisia. Useiden Romaanisten kirkkojen seinät ovat paksuja, ja kirkot ympäröitiin paksuilla muureilla. Kirkot rakennettiin useasti luostareiden yhteyteen. Monesti sodan uhatessa asukkaat tulivat turvaan kirkkoihin. Tunnetuimpia romaanisia kirkkoja ovat Ruotsissa oleva Lundin tuomiokirkko ja Pisan katedraali Italiassa. Romaanista tyyliä kutsutaan myös pyörökaarityyliksi.

Romaaninen kirkko Ranskassa
Romaaninen kirkko Ranskassa


Goottilainen kirkkoarkkitehtuuri:

Goottilainen tyyli syntyi Ranskassa 1100-luvun alkupuolella, ja alkoi yleistyä 1200-luvulta lähtien, jolloin se syrjäytti romaanisen tyylin. Rakenteeltaan goottilaiset kirkot ovat sirorakenteisia, ja seinät olivat ohuita ja niissä oli suuria lasimaalauksia ja ruusuikkunoita. Kaaret olivat suippokaaria ja korostivat siten nekin keveyttä ja ylöspäin suuntautumista. Suippokaaret olivat välttämättömiä, sillä ilman niitä rakenteet eivät olisi kestäneet niihin kohdistuvaa massiivista rasitusta. Kirkkoihin rakennettiin myös ulkoisia tukirakenteita. Goottilaisissa kirkoissa oli suuret ikkunat, sillä valon haluttiin pääsevän sisälle. Myöhemmin gotiikasta tuli eräänlainen keskiajan symboli. Kuuluisia goottilaiset kirkkoja ovat Pariisin Notre Dame sekä Chartresin ja Amiensin katedraalit Ranskassa.

Pariisin goottilaisen Sainte Chapellen sisätila 1200-luvulta
Pariisin goottilaisen Sainte Chapellen sisätila 1200-luvulta

Kirkkotaide

Keskiaikainen taide oli suurimmalta osalta uskonnollista. Teokset kuvasivat Raamatun tapahtumia, tärkeitä henkilöitä, pyhimyksiä ja sakramentteja. Suosittu aihe oli esimerkiksi neitsyt Maria ja Jeesus lapsi valtaistuimellaan. Taide koristi kirkkoja seinävaatteina, -maalauksina, veistoksina ja alttaritauluina. Gotiikan aikaan taidetta saatettiin siirtää myös kirkkojen satoihin lyijylasi-ikkunoihin ja monimutkaisiin koristeisiin. Myös muut taidesuuntaukset vaikuttivat kirkkoihin tilattuihin taideteoksiin, kuten suuriin alttaritauluihin, joissa näkyy vaikutteita kreikkalaiskatolisesta ikoniperinteestä: selkeät ääriviivat ja runsas koristeellisuus.


Tyypillistä keskiajan taiteelle yleensä on realistisen syvyysvaikutelman ja perspektiivin puuttuminen. Ihmishahmot ovat jäykkiä ja vailla yksilöllisiä piirteitä. Kirkkotaiteessa suosittiin niin sanottua arvoperspektiiviä, jossa kuvan tärkeimmät hahmot kuvattiin muita suurempina. Taustalle keskiaikaiset taiteilijat eivät vielä maalanneet sinistä taivasta vaan uskonnollisissa kuvauksissa taustaväri oli kultainen, mikä symbolisoi taivaallista valoa. Luonnollisuuden tavoittelun sijaan taiteen oli tarkoitus kohottaa mieltä.


Duccio, Maestan alttaritaulu
Duccio, Maestan alttaritaulu


Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Romaaninen_tyyli
http://opinnot.internetix.fi/fi/materiaalit/hi/hi1/2_keskiajan_eurooppa/lisalukemistoa/0701_keskiajan_kirkkorakennus
http://koulut.tampere.fi/ristinarkku/uskontonettiet/yrauskohtml/kirkot/taide/kuvataide/tyylit.html
http://www.suol.fi/raamattunet/kirkkora.html
http://www.mvnet.fi/index.php?osio=Tutkielmat&luokka=Lukio&sivu=UE2_-_Keskiajan_kirkkorakennukset

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Duccio_Maest%C3%A0.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Rosace_cathedrale_strasbourg.jpg
Edita: Kaikkien aikojen historia 2